Ga naar de inhoud
Uitstekend beoordeeld door onze klanten.
Al jaren een grote speler in Twente!
Zakelijk waar nodig, persoonlijk waar kan!
Blog

Huis verkopen in de winter of nog wachten?

26 februari 2023
Huis verkopen in de winter of nog wachten?

De winter lijkt niet het meest ideale seizoen om je huis te verkopen. Is het verstandig om te wachten tot het lente is? Wij praten jou hier graag over bij. Het beste seizoen voor het verkopen van je huis is de lente. In de zomer heb je als nadeel dat veel mensen op vakantie zijn, met name in de maanden juli en augustus. De herfst is een betere periode, maar je huis showen met zomerse omstandigheden is gunstiger. In het eerste deel van de winter heb je het nadeel dat potentiële kopers zich eerst concentreren op de feestdagen. Moet je de verkoopplannen tijdens de maanden januari, februari en maart in de ijskast zetten? Of is het verstandig om de verkoop toch in gang te zetten?

Voordelen van verkopen in de winter

Een groot voordeel is dat in de winter naar verhouding minder woningen in de verkoop komen. De serieuze potentiële kopers blijven ook in de winter opletten of er een geschikte woning in de verkoop komt. Een ander voordeel is dat je bij de bezichtiging de kijkers kunt inpalmen met een prettige sfeer door goede verlichting en een aangename temperatuur binnen. Mensen voelen zich direct thuis als het goed voelt in jouw huis.

Nadelen van verkopen in de winter

Sinds de jaarwisseling kunnen kopers minder hypotheek krijgen op hun inkomen. De normen zijn namelijk bijgesteld in 2023. Vóór de jaarwisseling kon je een hogere hypotheek krijgen op je inkomen. In de winter is je tuin waarschijnlijk geen pronkstuk. In de lente kun je kijkers al betoveren met de tuin voordat ze een stap over de drempel hebben gezet. Gelukkig weten de geïnteresseerden ook dat jouw tuin in de winterperiode niet in volle bloei kan staan.

Verkoop uitstellen kan nadelig uitpakken

Wachten met de verkoop kan zorgen voor nadelen die nu niet spelen. Begin 2022 zijn de hypotheekrentes sterk gestegen. In een paar maanden tijd zijn de rentes van sommige rentevast periodes bijna verdubbeld. De hypotheekrentes lijken nu stabiel, maar kunnen de komende maanden weer stijgen. Een hogere hypotheekrente maakt het kopen van een huis duurder. Ook door economische tegenslagen kan het lastiger worden om jouw woning te verkopen. Uiteraard kan de hypotheekrente ook zakken en kan er economische voorspoed ontstaan. Toch moet je er rekening mee houden dat het uitstellen van de verkoop nadelig kan zijn. Vooral als de huizenprijzen gaan zakken.

Belangrijk is een goed verkoopplan

Ongeacht wanneer je huis in de verkoop komt, is de verkoopstrategie belangrijk. Samen met je makelaar maak je een verkoopplan. Waar je met de verkoop op moet letten verschilt per geval. Het is bijvoorbeeld alleen al belangrijk hoe de lokale huizenmarkt is. Hoe groot is de concurrentie en waar liggen de kansen? Mogelijk heeft jouw makelaar al een koper die precies zoekt wat jij aanbiedt. Stem je plannen dus niet af op het seizoen. Je moet de potentiële koper vinden die zit te wachten op jouw huis. Samen met jouw makelaar ga je deze koper mogelijk snel vinden.

terug naar overzicht
Benieuwd naar de waarde van jouw huis?
Vraag het ons!
Contactgegevens
Copyright 2024 Elst&co Makelaars Gerealiseerd door: BIG FAT Internet